gototopgototop
top
logo


Foto`s De Vrijheid

Sponsoren Zwartkruit


Veiligheid

Het opbergen van wapens (1)

 • Etaleer uw wapens niet, dat wil zeggen bekijk uw huis eens van buiten af, ook 's avonds! Kunt u van buiten af zien dat er een verzameling wapens aan de muur hangt? Wat zie je als je als bezoeker bij een geopende deur staat?
 • Laat nooit munitie in het opgeborgen wapen.
 • Berg wapens en munitie gescheiden op.
 • Wanneer u voor langere tijd, bijvoorbeeld vakantie, weg bent, breng dan niet uw wapens en munitie naar de buren. Deze personen zijn namelijk niet bevoegd om deze voorhanden te hebben.
 • Berg bij kogelgeweren, zo mogelijk, de grendel gescheiden van het wapen op.
 • Een hagel geweer zonder voorhout is eveneens onbruikbaar.
 • Bevestig wapens in een geweerrek aan de wand of muur als volgt: draai een stevige keilbout in de muur. Een dunne staaldraad door de trekkerbeugels wordt met een goed hangslot afgesloten. Een staaldraad en een slot is dus voldoende. Niet duur en toch praktisch.
 • Sluit wapenkist of kast altijd goed af en houdt de sleutel altijd buiten bereik van onbevoegden, hiertoe behoren natuurlijk ook kinderen.
 • Denk er overigens aan, dat eigen kinderen vaak minder nieuwsgierig zijn dan op bezoek komende vriendjes en vriendinnetjes, tevens geldt dit ook voor de oppas.
 • Er zijn sloten in de handel, die men op de beugelknop van het wapen kan aanbrengen en dat normaal gebruik van de wapens verhinderen (het zogenaamde "gunlock").

     Gunlock - diverse modellen

 •  
 • Een muurkast bijvoorbeeld is uitstekend om te bouwen tot een als een opbergkast voor vuurwapens. De deur van een dergelijke kast zou voorzien kunnen worden van een metalen opdekplaat en een behoorlijk veiligheidsslot. Het kozijn zou men kunnen verstevigen met een hoekijzer en een sluitkom voor de schoot van het slot.
 • Aan de scharnierzijde kan men dan dievenklauwen aanbrengen. Het slot zou beschermd kunnen worden door inbraakwerend bouwbeslag.
 •  

Het opbergen van wapens (2)

 • Bevestig kleine stalen wapenkasten vast aan de muur. Een zogenaamd klokslot kan hier goed gebruikt worden.


           Wapenkluis...

 • Koop uw hang en sluitwerk bij een erkende handelaar, vraag hem om advies (u hoeft natuurlijk niet te vertellen, dat het om wapens gaat, met alle eventuele gevolgen van dien).
 • Een vloerkluisje is een zeer solide opbergplaats.
 • Berg munitie op in een brandvrije ruimte.
 • Noteer bijzonderheden aan uw wapen (s). Maak er een foto van. Als het nummer weggeslepen wordt zijn ze anders niet terug te vinden.
 • Overigens geldt dat ook het aanbrengen van postcode en huisnummer een goed registratiemiddel is.
 • Voor wat de inbraakpreventie betreft, kunt u een gratis brochure bij u plaatselijke politie afhalen. Men is daar altijd bereid om u van advies te dienen
 • Wanneer men voor een langere tijd, bijvoorbeeld vakantie, het huis gaat verlaten, vraag dan even aan de plaatselijke politie of het mogelijk is de wapens en munitie te mogen onderbrengen in de meestal wel aanwezige wapenkamer van het politiebureau. Is dit niet mogelijk, dan kan de schietvereniging ook nog uitkomst bieden. Daartoe moet u dan wel een kopie van uw machtiging bij de wapens afgeven, zodat de vereniging bij controle kan bewijzen van wie de wapens zijn.

 

Gehoor- en oogbescherming

Gehoorbescherming is verplicht op onze banen. Bent u nog niet in het bezit van een gehoorbescherming, dan kunt u deze het beste kopen bij een goede gereedschapswinkel, daar heb je voor niet al te veel geld een goede koop. Ook uw ogen moeten beschermd worden tegen hulzen, stukjes kruit of metaal. Dit kunt u het best doen met een veiligheidsbril. U weet, dat in het land der blinden éénoog, koning is, maar voor de schietsport is dat te weinig. Zorg daarom, dat u veilig de baan opgaat, met in acht neming van bovengenoemde tips.Kijk ook op  Interessante links voor gehoorbescherming.

Roken op de baan

Roken en open vuur op de zijn ten strengste verboden. De baancommandant of de griffier heeft de plicht om er op toe te zien, dat aan dit verbod de hand gehouden wordt. Hij of zij heeft dan ook de bevoegdheid, als u dit verbod negeert, u onmiddellijk van de baan te verwijderen. U vraagt zich misschien af, wat er mis kan gaan met kogels? Wel, met kogels heeft u veel niet verbrand kruit, wat met het afvuren van het wapen mee naar buiten komt. Als na een week schieten de baan geveegd wordt, dan blijft zeker een conserven blik vol niet verbrand kruit over. Wordt er met zwart kruit geschoten, dan is het nog gevaarlijker, namelijk zwart kruit explodeert in de open lucht, zo gauw het met vuur in aanraking komt. Denk hierbij dus vooral aan explosie en brandgevaar.

Storingen

Als u storing aan het wapen krijgt, raak dan niet in paniek, maar houdt het wapen 60 seconden gericht op de kogelvanger in verband met een nabrander, ontlaad het wapen op de juiste manier en leg dan het wapen, met de loop richting kogelvanger, op de tafel, denk rustig na en vraag bij u zelf af of het een mechanische of een munitie storing is. Is het een munitie storing, dan de patroon, die geweigerd heeft, bekijken of de slagpen het slaghoedje wel geraakt heeft. Is dit het geval, dan deze patroon apart leggen. U laadt het wapen opnieuw en kunt dan doorgaan met schieten. Weigert een wapen opnieuw, dan de procedure, als boven beschreven, herhalen. Mocht een wapen blijven storen, dan kunt u nog kijken of de slagpen kapot is, misschien heeft de storing ook nog een andere oorzaak.
De meeste storingen zijn het gevolg van vervuiling. Als u het wapen voor het schieten even controleert op vervuiling en dit ook doet aan het eind, als u het wapen weer inlevert, dan voorkomt u al een heleboel problemen. Mochten er zich problemen voor blijven doen, geef het dan door aan de griffier, deze zal dan het wapennummer registreren, zodat het wapen door een deskundige nagekeken kan worden. Algemene controle, schoonmaak en eventuele reparatie vinden regelmatig plaats.
Één ding staat echter voorop, behandel het wapen zeer voorzichtig, zolang u nog niet 100% zeker weet of het wapen geheel ontladen is. 

!!! Altijd de loop richting kaart totdat je zeker weet dat de storing opgelost is!!!

Ontladen

De manier van ontladen kan verschillen per wapen, wees dus goed op de hoogte voordat je begint met een schietsessie.

Het beste met een nieuw / ander wapen is even "droogoefenen" in het ontladen zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij een storing of opdracht van de baancommandant / griffier. Bij een wapen met uitneembaar magazijn dient men eerst het magazijn te verwijderen en dan verder te ontladen in dat geval ben je altijd zeker dat je niet per ongeluk herlaad.

Laatst aangepast op donderdag, 13 oktober 2011 12:24
 

bottom

Webdesign by Veldhuis4.